Bang voor de tandarts?

Sommige mensen zien erg op tegen een bezoek aan de tandarts. Dit heeft vaak te maken met vervelende ervaringen in het verleden. In onze praktijk willen we er alles aan doen om u hierbij te helpen.

Waar komt uw angst vandaan?
Als u in het verleden een slechte ervaring hebt opgelopen kan de gedachte aan de tandarts sterk geassocieerd zijn met ‘pijn’ of ‘eng’. Dit geeft, begrijpelijk, de reactie van ‘wegwezen’. Het kan gepaard gaan met veel spanning, misselijkheid, duizeligheid, trillende handen en andere spanningsklachten. Al met al genoeg redenen om het bezoek aan de tandarts te vermijden.

Als u dan een acute pijnklacht krijgt of als er een tand afbreekt kan het vroeg of laat toch weer nodig zijn om naar de tandarts te gaan. Dit bezoek aan de tandarts is vaak extra vervelend, omdat de pijn die u op dat moment hebt de angst en de spanning versterkt.

Vermijden
In onze praktijk weten we hoe moeilijk het kan zijn om de stap naar de tandarts weer te zetten. We weten ook dat de gevolgen van langdurig niet naar de tandarts gaan helaas groot zijn. Voorbeelden hiervan zijn gaatjes, verlies van tanden en kiezen of chronisch ontstoken tandvlees, met alle gevolgen die daarbij horen. Daarnaast kan het buitengewoon vervelende effecten hebben op het zelfbeeld. Schaamte om te spreken en lachen bijvoorbeeld kan iemand ernstig hinderen in het dagelijkse leven.

Als u of uw gezinslid zich herkent in bovenstaande, weet dan dat u hier niet alleen in staat. In onze praktijk willen we u helpen om de drempel over te gaan en een goede ervaring aan uw tandartsbezoek over te houden. We willen u laten ervaren dat het niet nodig is om angstig te zijn voor de tandarts.

Concreet betekent dit dat we de tijd nemen. Onze ervaring is dat het vaak al enorm helpt als er eerst een gesprek plaatsvindt voordat de tandarts gaat kijken in de mond.

We leggen dan rustig uit hoe gewerkt wordt en we horen graag van u wat uw wensen zijn. U zult merken dat door te praten over de angst en de oorzaken hiervan, deze beter beheersbaar zal zijn.

Uw kind en uw angst
Als u zelf angstig voor de tandarts bent, bestaat de kans dat u dit overdraagt aan uw kind. In dat geval kan het beter zijn om de afspraken los van elkaar te plannen of uw kind bijvoorbeeld met uw partner mee te laten gaan voor controle.  

Van harte welkom!

Websiteinstellingen
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg
Verberg